Kompetansekartlegging

Hva partene i en virksomhet kan gjøre sammen

Dette er en kartlegging utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI) i samarbeid med IA-bransjeprogrammet for Næringsmiddelindustrien. Kartleggingen baserer seg på en rapport som ble publisert etter kartlegging og intervjuer med ansatte i deltakerbedriftene i bransjeprogrammet.

Det er laget en kortversjon av denne rapporten som oppsummerer utfordringene man har identifisert at bransjen har, samt tips til hvordan ledelse, tillitsvalgte, verneombud og øvrig ansatte kan gjøre for å forbedre arbeidsmiljøet på sin arbeidsplass. I tillegg er det utviklet diskusjonspunkter for partssammensatte arbeidsgrupper i bedriftene. Punktene er fordelt på 6 kompetanseområder som skal gi en bedre oversikt over hvor bedriften er god og hvor man kan bli bedre.

Hvordan redusere sykefravær og frafall i næringsmiddelindustrien?

En forkortet versjon av rapporten fra Arbeidsforskningsinstituttet fra januar 2023.

Verktøy for kompetansekartlegging
—slik bruker du det

Den partssammensatte gruppen setter seg ned og går gjennom punktene ved hjelp av den nedlastbare powerpointen. De skal ha en diskusjon og gjennomgang av egen kompetanse knyttet til IA-arbeidet. Denne gruppen kan gjerne være et arbeidsmiljøutvalg eller lignende, eller en annen aktuell gruppe. Det viktige er at den er partssammensatt.

Arbeidet kan gjennomføres på flere måter. Man kan ta alle punktene samlet (tar ca 2 timer), eller ett eller to kompetanseområder av gangen, og spre det utover hele året. Det er alltid lurt at alle som skal delta har tilgang til skjemaet på forhånd for forberedelse.

Det er viktig at en har ansvar for å ledegjennomgangen, og at en har ansvar for å skrive notater. Dette kan gjøres direkte inn i den nedlastbare word-versjonen.

Til slutt er det viktig å fordele ansvar på oppfølgingspunktene og sette tidsfrist for når det skal være gjennomført, samt avtale når neste gjennomgang skal være for å følge utviklingen.

Last ned verktøy for kompetansekartlegging

Her kan du laste ned verktøyet i to deler: en presentasjon som vises på skjerm gjennom kartleggingen, og et Word-dokument som kan brukes til å skrive notater.

Spørsmål?

Har du spørsmål eller tanker rundt metodikk, tiltak, opplæringsprogram og gjennomføring i din bedrift? Ta kontakt, så hjelper vi deg så godt vi kan.

Profile picture of Caroline Dyrnes

Caroline Dyrnes

Prosjektleder
caroline.dyrnes@nhomd.no